HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Neděle 8.43.2025
 

ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality ATUR ČR
Aktuality členů ATUR ČR
Kalendář akcí ATUR ČR
VYHLEDÁVACÍ CENTRUM
Rejstřík ČR
Databanka akcí
ČESKÁ REPUBLIKA
Základní informace o ČR
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Osobnosti a rodáci
Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI
Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady, zámky a tvrze
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
LÁZEŇSTVÍ
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Lyžařské oblasti
Vinařská turistika
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
KONGRESOVÁ TURISTIKA
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Chutě a vůně slovácké kuchyně

Chutě a vůně slovácké kuchyně: Je libo žmolkovicu nebo ušmúraný regiment?
Lidé přispěli do "slovácké kuchařky" desítkami krajových receptů
Uherské Hradiště
logo CHVSK
Na 140 receptů se během uplynulých pěti měsíců podařilo shromáždit organizátorům akce Chutě a vůně slovácké kuchyně, jejímž výsledkem má být vydání originální krajové kuchařky.
"Svými recepty nám přispěli milovníci a pamětníci slovácké kuchyně ze všech oblastí Slovácka. Máme tu tedy jak recepty na žmolkovicu a nožové šišky z Moravských Kopanic, tak třeba na salátovou máčku a šlíšky s povidly ze Stříbrnic na Uherskohradišťsku či Milocké beléše z jižního cípu Slovácka, z Milotic v Lednicko-Valtickém areálu," uvedla jedna z organizátorek, vedoucí Městského informačního střediska v Uherském Hradišti Markéta Macháčková.
"Zasílateli receptů byly většinou ženy starší generace, ale sem tam nám přispěli i muži. Databáze nyní obsahuje nejen recepty na hlavní jídla, ale i omáčky, polévky, saláty a moučníky. Velmi zajímavé jsou mnohé názvy. Asi zdaleka ne každý bude vědět, co je to šumajstr, ušmúraný regiment, žmolkovica, metyja, laty nebo patenty," doplnila marketingová manažerka Regionu Slovácko Ivana Směšná.
Fáze sbírání receptů s posledním srpnovým dnem skončila. Nyní začne jejich třídění tak, aby do tisku "šla" reprezentativní publikace představující bohatost a pestrost slovácké kuchyně. Odborným garantem pro výběr a posouzení autentičnosti sesbíraných receptů je etnografka Slováckého muzea v Uherském Hradišti, PhDr. Ludmila Tarcalová. "Přestože sbírání receptů jsme oficiálně ukončili, i nyní ještě dodatečně uvítáme případné další recepty od kuchařek či kuchařů, kteří na uzávěrku pozapomněli," dodala Markéta Macháčková.
"Krajová gastronomie ve spojení s vinařstvím je v současné době jedním z největších lákadel Slovácka. Mezi návštěvníky jsou velmi oblíbené několikadenní programy, které mimo jiné nabízíme i v rámci letošní propagační kampaně a které zahrnují návštěvy vinných sklepů a ochutnávky místních specialit. Kuchařka tedy nejen pomůže uchovat dědictví předků, ale jistě potěší i turisty, kteří si "chutě Slovácka" oblíbili," doplnila ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.
Kampaň s názvem Chutě a vůně slovácké kuchyně, jejímž cílem je podpořit typickou gastronomii kraje, připravilo sdružení Region Slovácko ve spolupráci s Městským informačním centrem v Uherském Hradišti. Kampaň začala 18. dubna. Organizátoři mj. obeslali výzvou ke spolupráci všech 250 obcí Slovácka a vznik kuchařky propagovali i s pomocí soutěže. Každý týden v ní byl vylosován jeden nový přispěvatel, který získal modrotiskové doplňky Františka Jocha ze Strážnice, držitele značky Tradiční výrobek Slovácka.
Recepty lze ještě zasílat na adresu MIC Uherské Hradiště, Masarykovo nám. 21, Uherské Hradiště, 686 01, nebo e-mailem na chuteavune@slovacko.cz. Je také možné je přinést do Městského informačního centra v Uherském Hradišti osobně. Pro tento účel zde byl zřízen i speciální sběrný box. U každého příspěvku by měl být uveden autor, kontaktní údaj na zasílatele a také informace, odkud recept pochází.

Organizátorky soutěže:
Mgr. Markéta Macháčková (vedoucí MIC Uherské Hradiště) a Mgr. Ivana Směšná (marketingová manažerka Regionu Slovácko)
Kontakt:
Mgr. Markéta Macháčková, vedoucí MIC Uherské Hradiště, tel.: 572 525 526, www.uherske-hradiste.cz
PhDr. Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, o.p.s.,
tel. 577 043 900, 733 161 670, www.vychodni-morava.cz
Uherské Hradiště
bránečkové z Jalubi
Název receptu: Bránečkové - mřížkový koláč
Autor (poskytl): Marta Fajkusová
Obec: Jalubí

Suroviny:
40 dkg hladké mouky
15 dkg ml. cukru
15 dkg tuku
2 vajíčka
1 prášek do pečiva.
povidla nebo marmeláda

Postup:
Smícháme mouku s práškem do pečiva a poté přidáme cukr, tuk, 2 vajíčka a vypracujeme těsto. Malý kus těsta si necháme na vytvpření mřížky. Zbytek těsta vyválíme, dáme na plech, potřeme marmeládou nebo povidly a nahoru dáme úzké plátky těsta jako mřížku. Pečeme na vymazaném plechu, ještě horké pocukrujeme a podáváme.
Uherské Hradiště
šumajstr
Název receptu: Manželstvo
Druh pokrmu: Hlavní jídlo
Autor: Jaroslava Křečanová
Obec: Uherského Hradiště, Sběr Uherské Hradiště

Suroviny:
400g krup
400g bílých fazolí
cibule
slanina
majoránka
sůl
trochu vody

Postup:
Naložíme přes noc zvlášť kroupy a fazole do vody, poté uvaříme doměkka. Slejeme. Opražíme na drobno nakrájenou cibuli, opražíme na ní slaninu, přidáme majoránku. Vsypeme kroupy a fazole, zamícháme, osolíme, přilejeme trochu vody a krátce podusíme. Podáváme.

Tento pokrm má krajové názvy - svajba, šumajstr, šumajzl aj.
*
Centrála cestovního ruchu Východní Moravy je oběcně prospěšná společnost založená 1. října 2007 na základě usnesení zastupitelstva Zlínského kraje. Jejím jediným zakladatelem je Zlínský kraj.

Diskusní fórum čtenářů
(prozatím žádný názor)

DALŠÍ INFORMACE: Uherské Hradiště
Zveřejněno 20.09.2009 v 23:50 hodin
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Praha
Okolí Prahy
Jižní Čechy
Šumava
Plzeňsko
Západočeské lázně
Severozápadní Čechy
Český sever
Český ráj
Východní Čechy
Vysočina
Jižní Morava
Střední Morava
Severní Morava a Slezsko
Krkonoše