HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Úterý 19.35.2024
 

ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality ATUR ČR
Aktuality členů ATUR ČR
Kalendář akcí ATUR ČR
VYHLEDÁVACÍ CENTRUM
Rejstřík ČR
Databanka akcí
ČESKÁ REPUBLIKA
Základní informace o ČR
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Osobnosti a rodáci
Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI
Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady, zámky a tvrze
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
LÁZEŇSTVÍ
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Lyžařské oblasti
Vinařská turistika
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
KONGRESOVÁ TURISTIKA
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Šumava [ Turistický region ]

07 CHODSKO 06 ŠUMAVA - VÝCHOD Turistický region Šumava
Šumava

Dvě pohoří - Šumava a Český les - vnímané jako jeden masiv: "Zelené plíce Evropy". Lhostejno, že se na nich mluví česky z jedné a německy z druhé strany. Je to oáza ve střední Evropě vskutku neobvyklá. Tajemná rašeliniště obývá nespočet nadpřirozených bytostí, romantická údolí a hluboké lesy nabíjejí člověka pozitivní energií. Chráněná krajinná oblast pokrývá 1.630 km2, nejhodnotnější místa v ní - rašeliniště, ledovcová jezera, zbytky pralesových porostů - tvoří Národní park Šumava. Svými 690 km2 je naším největším národním parkem. Ano, je to omezení, ale turistům ho Šumava hravě vynahradí hloubkou a bohatstvím zážitků.
Obě pohoří, to jsou i Pláně (rozsáhlé náhorní roviny, svou rozlohou, nadmořskou výškou kolem 1100 metrů a alpínskou vegetací přírodní unikát), hluboká údolí, brázdy a kaňony horských řek, od Všerubského průsmyku na severozápadě po Vyšebrodský na jihovýchodě. Podhůří a severní předhůří, Pošumaví, je krajina chlumů a chloumků, zvlněná luka posypaná remízky, která oživují oka rybníků a přehrad... Naše největší údolní vodní nádrž Lipno výrazně mění tvář původně horské krajiny na jihovýchodním konci Šumavy. Měří 43 kilometry od Nové Pece k obci Lipno. Jenom pár kilometrů před Soumarským mostem, kde obvykle končí vodáci sjíždění horního toku Vltavy, začíná i jedna z nejpozoruhodnějších památek technických - 44 km dlouhý Schwarzenberský kanál na plavení dřeva, který již v 18. století spojil Severní a Černé moře, Vltavu a Dunaj. Dřevo po něm splavené postavilo Vídeň!

Nenajdete lepší terény pro pěší turistiku, ale je to stále více také cykloturistika, která si vás tu získá. Nebo máte raději kanoistiku na řekách Vltavě a Otavě, windsurfing a jachting na jihočeském moři - Lipenském jezeře? Na jeho břehu vznikla Marina Lipno - zábavně sportovní park s přístavištěm pro 144 jachet, sportovní halou pro tenis, squash a bowling, s velkým krytým plaveckým bazénem se subtropickou atmosférou a s lanovkou na Kramolín. Že máte raději zimu? Vám nabízí Šumava výborné podmínky pro zimní sporty: Železná Ruda, Špičák, Zadov, Churáňov, Nové Hutě a Kvilda - to nejsou jenom jména, ale i řada dobře upravovaných sjezdovek a běžeckých tratí.

Pardon, pro tu krásu krajiny bychom málem zapomněli na památky! Seznamte se: hrad a zámek Horšovský Týn, Chodský hrad v Domažlicích, zámek v Poběžovicích, hrady Kašperk, Švihov, Velhratice, Rabí - nejrozsáhlejší hradní zřícenina v zemi, Rožmberk nad Vltavou, hrad a zámek Český Krumlov, zámek Kratochvíle, klášter ve Vyšším Brodě.

Raději lidovou architekturu? Tu charakteristickou pro Šumavu lze vidět v Hartmanicích, Srní, Hartmanicích, Dobré, Stachách, Chalupách, Volarech a Radbuze. Prachatice a Volary - významná města na Zlaté stezce, či Horní Planá a Rožmberk v lipenské oblasti, také Domažlice - centrum folklórních tradic Chodska - jsou další města, která by návštěvník Šumavy neměl vynechat. A ještě něco - jste houbaři? Nebo raději sbíráte než kupujete lesní plody? A nebyli jste na Šumavě? Tak to raději nikde neříkejte, aby nebyla ostuda!




Víte, že ... ?

Černé jezero je největším (18,4 ha), nejhlubším (40,6 m) a nejvýše položeným (1008 m n.m.) jezerem na české straně Šumavy. Vzniklo v poslední době ledové, nad jeho hladinou se tyčí 320 m vysoká Jezerní stěna a hluboko pod ním, na řece Úhlavě, vznikla v letech 1929 - 30 naše první přečerpávací vodní elektrárna.

Chudenice - rodové sídlo Černínů z Chudenic jsou svým způsobem historickým unikátem: obec poprvé vzpomínaná r. 1291, od roku 1592 městečko a centrum rozsáhlého panství, patřila od svého vzniku až do roku 1945 jedinému rodu - Černínové je nikdy neprodali. Rodové pověsti o vzniku jména Černín nabízejí několik verzí, mj. tu, jak při bavorském vpádu bylo vyvražděno celé osazenstvo chudenického sídla, jen chůva s malým chlapečkem se ukryla v krbu černé kuchyně. Z příslušníků rodu byli nejznámější bratři Heřman (1576 - 1651, cestovatel a politik) a Diviš Černín (1565 - 1621, jeden z 27 českých pánů popravených na Staroměstském náměstí za účast ve stavovském povstání). Na zámku Chudenice pobývali např. Josef Dobrovský, básník a šéf činohry Národního divadla Jaroslav Kvapil, kterého prý v lesoparku ukryté jezírko inspirovalo k napsání libreta k opeře Rusalka (u jiného jezírka, v lesích u Vysoké na Příbramsku, čerpal inspiraci hudební Antonín Dvořák, platonicky milující hraběnku Josefinu Kounicovou, kvůli níž se oženil s její sestrou a jejímuž muži Vysoká patřila), hostem tu býval i František Palacký. Nedaleko jezírka je Americká zahrada, národní přírodní památka - park o rozloze 1,89 ha, založený v roce 1842 jako školka k zásobování zámeckého parku, z níž arboretum s dřevinami převážně ze Severní Ameriky vzniklo především zásluhou Evžena Černína.

Nejvyšší horou protektorátu Böhmen und Mähren se po zabrání československého pohraničí Němci stala hora Javorník (1066 m n.m.) 6 km severně od pošumavských Stach. Rozhledna na jeho vrchu, postavená v roce 1938, měla symbolicky podobu obranné věže. Dnes zastiňují rozhled vzrostlé stromy.

Druhý, po Jílovém nejvýznamnější středověký zlatorudný revír v Čechách, dnešní Kašperské Hory, byl původně rozptýlenou osadou Reichenstein, založenou na rozhraní 13. a 14. století. Od roku 1366 tudy procházela jedna z větví Zlaté stezky od Kvildy na Klatovy, roku 1584 se z obce stává královské město a to kupuje (r. 1617) hrad Kašperk. Od té doby se jmenuje Kašperské Hory. Západně od obce stojí kostel sv. Mikuláše z doby kolem r. 1330, trojlodní děkanský chrám sv. Markéty ze 14. století se pyšní pozdně gotickými sochami (kolem r. 1500), ve městě najdete i zbytky mlecích kamenů a balvanů s miskovitými prohlubněmi na drcení zlaté rudy. Hrad Kašperk dal postavit Karel IV. na ochranu zemské stezky a naleziště zlata (v letech 1356 - 1361).

Poslední medvěd v Čechách byl skolen 14. 11. 1856 na Šumavě, blízko osady Jelení. Místo leží na "Medvědí stezce", nejstarší naučné stezce na Šumavě a v jižních Čechách vůbec, dlouhé 14 km a vedoucí od železniční zastávky Ovesná k Černému Kříži. Jednalo se o medvědici, která vycpaná zdobí sbírky loveckého zámečku Ohrada poblíž Hluboké nad Vltavou.

Klenová, jako hrad romantická zřícenina, coby zámek stále známější galerie výtvarných umění, je mj. rodištěm skladatele, cestovatele a humanisty Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Hrad byl založen na konci 13. století k ochraně otevřeného údolí řeky Mže při pomezním hvozdu. Právě Harantové hrad rozšířili o renesanční trakt, ale po popravě Kryštofa na Staroměstském náměstí 21. 6. 1621 objekt začal střídat majitele a také chátrat. Až v 19. století nejprve hrabě Stadion a poté F. V. Veith dali objekty opravit v romantické novogotice. Na plochách uvnitř objektu je umístěna galerie plastik pod širým nebem, uvnitř zámeckého křídla se střídají výstavy malířů, sochařů a grafiků, v barokní sýpce pod hradem je galerie současného umění.
ZAHRNUJE ÚZEMÍ TURISTICKÝCH OBLASTÍ:

Z KALENDÁŘE AKCÍ

Akce, jež končí za více než 2 dny:

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉHO REGIONU EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Sumava.TOURISM.cz

Typ záznamu: Turistický region
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 18.11.2004 v 15:13 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Praha
Okolí Prahy
Jižní Čechy
Šumava
Plzeňsko
Západočeské lázně
Severozápadní Čechy
Český sever
Český ráj
Východní Čechy
Vysočina
Jižní Morava
Střední Morava
Severní Morava a Slezsko
Krkonoše