HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 28.37.2024
 

ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality ATUR ČR
Aktuality členů ATUR ČR
Kalendář akcí ATUR ČR
VYHLEDÁVACÍ CENTRUM
Rejstřík ČR
Databanka akcí
ČESKÁ REPUBLIKA
Základní informace o ČR
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Osobnosti a rodáci
Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI
Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady, zámky a tvrze
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
LÁZEŇSTVÍ
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Lyžařské oblasti
Vinařská turistika
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
KONGRESOVÁ TURISTIKA
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

ŠTINDL Jaroslav [ Osobnost ]

Narozen: 15. ledna 1903 v učitelské rodině v Trnávce u Příbora
Zemřel: 24. září 1978.

Pedagog, vlastivědný pracovník, ředitel škol, muzea a archivu, muzikant a archivář, bojovník proti fašismu.


K nedožitým stým narozeninám Jaroslava Štindla

Až se někdo ujme zajímavého úkolu zpracovat kulturní dějiny novojičínského regionu a Nového Jičína především, objeví velmi záhy v období po roce 1945 jméno Jaroslava Štindla. Pedagog, vlastivědný pracovník, ředitel škol, muzea a archivu, muzikant a archivář, bojovník proti fašismu. Tím vším bezesporu byl. A navíc skvělým člověkem renesančního ducha, výborným společníkem, neumějícím se přetvařovat, přítelem, který uměl pomoci a dovedl se radovat z úspěchů druhých.

Patnáctý leden už navždy zůstane v mé mysli spojen s mnoha návštěvami, telefonáty, korespondencí známých i neznámých, kteří blahopřáli, vzpomínali na vše pěkné i nepěkné, což většinou bylo spojeno s politickými událostmi doby. Bylo to poděkování, jehož se mu od nadřízených nedostalo, a zároveň úcta před člověčenstvím, vzdělaností, hudebním umem. Ano, onen den slavil Jaroslav Štindl své narozeniny, neboť na jeho rodném listu bylo uvedeno, že právě 15. ledna 1903 se v učitelské rodině v Trnávce u Příbora narodil.

Z jeho dalších životopisných dat připomínám, že studoval na gymnáziu v Příboře, poté maturoval na tamním známém státním učitelském ústavu. V roce 1931 nabyl způsobilosti pro měšťanské školy z jazyka českého, dějepisu, zeměpisu a občanské nauky. Poté působil na školách v Trnávce, Kopřivnici, Příboře, Místku, Brušperku a v Novém Jičíně. Od mládí byl znám jako dobrý hudebník, který talent uplatnil v příborských orchestrech nejen jako hráč, ale i jako dirigent. Od založení byl členem redakčního kolektivu vlastivědného sborníku Kravařsko, který v národnostně smíšeném novojičínském okrese začal v roce 1932 vycházet. Až do roku 1938 tu redigoval hádankářský kout. V době okupace byl pro odbojovou činnost proti Němcům jako člen skupiny Obrana národa dne 15. dubna 1941 zatčen, odsouzen a v letech 1941 až 1945 vězněn, nejdéle ve Straubingu v Bavorsku. Ani v těžkých chvílích neztrácel optimismus, což mu pomáhalo přežít - a podle vyprávění jiných svou dobrou náladou dodával sílu spoluvězňům.

Po osvobození jakoby chtěl dohonit zameškaná léta utrpení a nečinnosti, a tak se s jeho jménem setkáváme téměř všude. V letech 1945 -1950 působil jako jeden z prvních osvětových inspektorů v novojičínském okrese. Pak se trvale vrátil ke své milované pedagogické profesi. Postupně se stal v Novém Jičíně ředitelem dívčí měšťanské školy, poté první osmileté střední školy a v roce 1958 ředitelem Základní devítileté školy na Tyršově ulici č.1. V letech 1964 - 1971 stál v čele nově zřízeného Okresního vlastivědného ústavu, což jeho životu v plném nasazení bez ohledu na věk velmi vyhovovalo. Zasloužil se o vybudování a reinstalaci památníků slavných rodáků či významných osobností regionu: Řehoře Mendla, Sigmunda Freuda, J.A. Komenského a Františka Palackého. Právě při oslavách výročí narození tohoto vynikajícího učence a historika v roce 1968 prokázal Štindl velký organizační talent a dodnes v mysli pamětníků žijí ty hodslavské dny duchem vzpoury českého intelektu proti barbarství. A pochopitelně od roku 1952 budoval okresní archiv v Novém Jičíně, který řídil až do své smrti v roce 1978.

Při veškerém úsilí nezapomínal Jaroslav Štindl na své "koníčky", pokud se jeho další zájmy dají takto zlehčeně nazvat. Pracoval v redakčních kolektivech obnoveného Kravařska, Novojicka a od roku 1967 Vlastivědného sborníku okresu Nový Jičín. Byl vůdčí osobností při oslavách 650. výročí města Nového Jičína v roce 1963, patřil k týmu, který v roce 1967 pomohl prosadit novojičínskou městskou památkovou rezervaci. Nadále se věnoval hudbě, stal se dirigentem symfonického orchestru v Novém Jičíně, založeného v roce 1945 Františkem Šimíčkem. Orchestr byl znám svými koncerty dobré úrovně ve městě a širším okolí, spoluprací s místními pěveckými sbory, zvláště s Ondrášem. Mimochodem, právě s Ervínem Bártkem poutalo Štindla pevné přátelství a často dirigenta Ondráše nazýval svým dalším synem.

V krátké vzpomínce nelze zachytit veškeré dění spjaté s osobností Jaroslava Štindla. Mnohým vadil, mnohými byl napadán, zvláště po roce 1968. V paměti přátel zůstává stále živý, jako člověk plný energie, elánu, všestranného zájmu, lidský, s velkým smyslem pro humor a vše člověčí. Jeho odkaz proti malosti, hlouposti a závisti promlouvá dodnes. Patří k nejvýraznějším osobnostem Nového Jičína po roce 1945. Jaroslav Štindl zemřel před 25 lety, půl roku po oslavě svých pětasedmdesátých narozenin, 24. září 1978.



Karel Chobot s úctou svému učiteli archivní praxe,

který ho mimo jiné naučil mít rád starobylé město Nový Jičín, Beskydy a vůbec ten půvabný region zvaný Kravařsko.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Markéta Kvitová (Informační centrum Nový Jičín) org. 56, 17.03.2003 v 14:26 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Praha
Okolí Prahy
Jižní Čechy
Šumava
Plzeňsko
Západočeské lázně
Severozápadní Čechy
Český sever
Český ráj
Východní Čechy
Vysočina
Jižní Morava
Střední Morava
Severní Morava a Slezsko
Krkonoše