HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Úterý 19.48.2024
 

ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality ATUR ČR
Aktuality členů ATUR ČR
Kalendář akcí ATUR ČR
VYHLEDÁVACÍ CENTRUM
Rejstřík ČR
Databanka akcí
ČESKÁ REPUBLIKA
Základní informace o ČR
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Osobnosti a rodáci
Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI
Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady, zámky a tvrze
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
LÁZEŇSTVÍ
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Lyžařské oblasti
Vinařská turistika
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
KONGRESOVÁ TURISTIKA
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Jízda králů ve Vlčnově [ Lidové tradice ]

Živé a udržované tradice místního folklóru Vlčnovské slavnosti s jízdou králů, pořádané o poslední květnové neděli, patří pro svoji krásu k nejnavštěvovanějším akcím svého druhu v České republice a mají nadregionální význam.
Ještě v minulém století je možno jízdu králů doložit téměř z celé Moravy. Dnes zůstala zachována v původním provedení zvyku pouze v jedné obci, slováckém Vlčnově, a je zde vykonávána s každoroční pravidelností a v takřka nezměněné podobě. Na opentlených koních objíždějí chlapci, odvedenci vesnici a vyvolávají prastaré verše na oslavu svého krále i jako žádost k jeho obdarování. Králem je chlapec 10-12letý, který jede ve starodávném ženském kroji střežen dvěma pobočníky s tasenými šavlemi. Vlčnovská tradice zkrášlila jízdu králů spanilostí zdejšího kroje, bohatou výzdobou královského průvodu i lidovou poezií, zaznívající v podobě vyvolávek jezdců.
www.ksk.vlcnov.cz
www.jizdakralu.vlcnov.cz

Historie jízdy králů
Počátky jízdy králů sahají tak hluboko do historie, že je paměť člověka krátká na to, aby okolnosti jejího vzniku zachovala. Člověk hledající vysvětlení se obrací k mýtům a pověstem. Několik je jich i o jízdě králů. Ta nejznámější je situována do Bílovic u Uherského Hradiště, do doby česko-uherské války, kterou spolu vedli český král Jiří z Poděbrad a jeho zeť, uherský král Matyáš Korvín.
Ten byl prý v bitvě, k níž došlo r. 1469 nedaleko tzv. "hrubého boru" na hlavu poražen a sotva spasil holý život. Aby nebyl poznán a zajat, převlekl se do ženského oděvu, tvář zahalil pentlemi a obklopen svou družinou vracel se pomezím na své sídlo v Trenčíně. Cestou pro něj družina vybírala, "ptala" obživu. Místo, kde se ona bitva konala, podnes připomíná malý pomníček.
V posledních 35 letech se prostý zvyk objížďky průvodu vesnicí rozrostl postupně o další programy: vystoupení folklórních souborů, koncerty dechových i cimbálových muzik, výstavy výtvarných děl, jarmark lidových výrobků, takže Vlčnov má návštěvníkům co nabídnout po celé tři dny.
Je až obdivuhodné, jak právě národopisné slavnosti s předváděním jízdy králů vzbuzují pozornost širokých vrstev obyvatel. Kolektivní vzrušení, které vyvolává pestrý průvod královské družiny jedoucí na koních, svědčí o silných sociálně psychologických a sociologických motivacích slavnosti. Moderní člověk, obklopený technikou, jako by tu nalézal dočasný únik před civilizací 20. století. Čím ho vlastně fascinuje jízda králů? Může to být prostředí vesnice, kde se slavnost koná. Mnoho lidí jistě lákají pestré kroje i celková atmosféra slavností. Pro někoho to může být touha seznámit se s folklórním bohatstvím, jiný chce využít slavností k setkání s příbuznými či přáteli. Motivací k návštěvě slavností může být více; společná snad je sama účast člověka na slavnosti, bezprostřední prožitek a osobní kontakt, poměrně vzácný ve zlatém věku technicky zprostředkované kultury. Jízda králů má dodnes nádech jakési tajemnosti, skrývající se v králi v dívčím kroji, se zahaleným obličejem a růží v ústech. I koně, zahalené někdy až v přebujelé papírové výzdobě dýchají na dnešního člověka jakousi exotičností. Tak asi ,prožívá jízdu králů cizí návštěvník. (Už v roce 1893 Čeněk Zíbrt po své návštěvě jízdy králů v okolí Uherského Hradiště nadšeně napsal: "Malebnost jízdy králů budí opravdu nezapomenutelný dojem i nevyhladitelnou vzpomínku na hlučnou, krásnou zábavu moravského lidu"; Zíbrt 1950: 352.) Pro domácí znamená slavnost jízdy králů snahu o zachování dobré kulturní tradice. Ale také mnoho práce a obětování času, i finančních prostředků. Zdařilá jízda králů je ctí a chloubou rodiny krále, i celé obce. Slavnosti s jízdou králů mají mnoho obdivovatelů. Mají však také své kritiky, jejichž ostrý pohled se upírá na estetické problémy i některé průvodní společenské jevy. Kdysi se rozléhalo svatodušní Hýlom, hýlom po mnoha našich vesnicích. Dnes už se pravidelněji koná tato slavnost jen v několika málo obcích na Slovácku a na Hané. Objevují se i snahy o její vzkříšení v dalších krajích.....

Kontakt: Klub sportu a kultury.
www: http://jizdakralu.vlcnov.cz
http://www.km.adam.cz/jizdakralu
http://www.ksk.vlcnov.cz

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Lidové tradice
AKTUALIZACE: Pavel Kuča org. 56, 26.03.2007 v 11:54 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Praha
Okolí Prahy
Jižní Čechy
Šumava
Plzeňsko
Západočeské lázně
Severozápadní Čechy
Český sever
Český ráj
Východní Čechy
Vysočina
Jižní Morava
Střední Morava
Severní Morava a Slezsko
Krkonoše