HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Четверг 28.16.2024
 

ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality ATUR ČR
Aktuality členů ATUR ČR
Kalendář akcí ATUR ČR
VYHLEDÁVACÍ CENTRUM
Rejstřík ČR
Databanka akcí
ČESKÁ REPUBLIKA
Základní informace o ČR
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Osobnosti a rodáci
Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI
Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady, zámky a tvrze
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
LÁZEŇSTVÍ
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Lyžařské oblasti
Vinařská turistika
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
KONGRESOVÁ TURISTIKA
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

BÁR Zdeněk [ Личность ]

(19. 1. 1904 - 17. 7. 1980)
básník a spisovatel
Zdeněk Bár se narodil ve Štramberku, v učitelské rodině. Dětství a jinošství prožil v prostředí divadelních ochotníků - ve vzpomínkách se rád k tomuto období svého života vracel.

Patřil mezi první skauty ve Štramberku, vykonával funkci rádce skautské družiny. Často vzpomínal také na chvíle, prožité u svého strýce MUDr. Adolfa Hrstky, kde poznával významné malíře a kde se setkal i s Leošem Janáčkem.

V roce 1923 maturoval na příborském gymnáziu. Potom studoval na filozofické fakultě Karlovy univerzity. K jeho spolužákům patřili Vilém Závada, A. C. Nor, Jan Alda a další.

Po ukončení vysokoškolských studií a doplňujícím studijním pobytu ve Francii působil nejdříve na gymnáziu v Hlučíně (1927 - 1935).

Bár poznal již v roce 1929 Rumunsko, dále Jugoslávii, Bulharsko, několikrát navštívil Francii, procestoval všechny evropské státy, Rusko, navštívil severní Afriku a asijskou část Turecka.

V létech 1935 - 1945 vyučoval na reálném gymnáziu v Ostravě. Po válce působil několik let jako lektor českého jazyka a dějin české literatury na univerzitě v Grenoblu ve Francii.

Po roce 1949 následovalo dlouhé odmlčení - Zdeněk Bár byl odsouzen pro "velezradu" k 15 letům vězení. Po osmi letech byl propuštěn, působil potom jako úředník v Hlučíně. Až v roce 1967 byl rehabilitován.

Do literatury vstoupil lyrickými verši, které otiskoval v Hostu a Lumíru. Knižně vyšly pod názvem - Chléb a víno, Zrcadlo modrých stínů, Melodie, Hořký dech, Srdce a domov, Jaro a dým, Mimo domov, Marnost loučení. Bárovu lyriku charakterizuje rozpor mezi voláním dálek a touhou po domově.

Zdeněk Bár napsal také několik románů - Hvězdy nad domovem, Než zahoukla siréna, Mrtví mluví, Jednoho pozdního večera, Ďábel z hor, Mstitelé. Na okupaci Štramberka reagoval knihou povídek Ztracený domov.

Jako literární kritik regionální kulturní pracovník vydával v letech 1934 -1940 ročenku Literatura jednoho roku na širším Ostravsku. Podával v přehled o knižní produkci tohoto regionu.

Zdeněk Bár napsal také dvě monografie "O Petru Bezručovi" a "Vojtěch Martínek, člověk a dílo". V roce 1961 věnoval svému rodnému kraji publikaci "Štramberk a okoli v odboji".

Po své rehabilitaci v roce 1967 se znovu začal vracet do kulturního života, jako publicista, kulturní historik i jako básník. Po veškeré hořkosti a bolesti v osobním i veřejném životě zůstal ve svém nitru člověkem s mladistvým elánem, humorem a optimismem.

Žel, plány, které ještě měl a jeho návrat do literatury zůstaly nedokončeny. Zdeněk Bár zemřel náhle, uprostřed práce, 17. července 1980.

Jak se vždy vracel domů, dokazují jeho vlastní slova: "... Pro mne tři nejkrásnější města světa jsou Štramberk, Praha a Paříž. Ve Štramberku jsem se narodil, v Praze jsem život studoval, v Paříži jsem život žil. Kdysi byla u nás rozšířena písnička začínající slovy: Nejkrásnější hvězdy svítí ve Splitu nad mořem ... Ne, není to pravda. Nejkrásnější hvězdy září nad domovem ...".

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.stramberk.cz

Typ záznamu: Личность
AKTUALIZACE: Markéta Kvitová (Informační centrum Nový Jičín) org. 132, 17.03.2003 v 14:44 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Praha
Okolí Prahy
Jižní Čechy
Šumava
Plzeňsko
Západočeské lázně
Severozápadní Čechy
Český sever
Český ráj
Východní Čechy
Vysočina
Jižní Morava
Střední Morava
Severní Morava a Slezsko
Krkonoše