HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 28.40.2024
 

ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality ATUR ČR
Aktuality členů ATUR ČR
Kalendář akcí ATUR ČR
VYHLEDÁVACÍ CENTRUM
Rejstřík ČR
Databanka akcí
ČESKÁ REPUBLIKA
Základní informace o ČR
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Osobnosti a rodáci
Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI
Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady, zámky a tvrze
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
LÁZEŇSTVÍ
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Lyžařské oblasti
Vinařská turistika
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
KONGRESOVÁ TURISTIKA
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Sklípek V Podhradí [ Vinný sklep ]

Sklípek V Podhradí interier 1
KONTAKT:

Sklípek V Podhradí
Jaroslav Zahrádka
Hukvaldy 169
+420 724 421 534
E-mail: jaroslavzahradka@seznam.cz

Nabídka kvalitních sudových vín z bohatě zásobeného klimatizovaného sklepa.
Příjemné posezení pro jednotlivce i kolektivy.
Pohoštění občerstvení.
Prodej přes ulici.
Zajištění vína pro společenské akce.


OTEVÍRACÍ DOBA:

Pro akce otevírací doba podle dohody

Středa  14 - 20
Čtvrtek 14 - 20
Pátek   14 - 22
Sobota 10 - 22
Neděle 10 - 18

Jedinečná příležitost pro znalce i začátečníky. Vhodná příležitost poznat, okusit a porozumět vínu. Hukvaldy v žádném případě nepatří k vinařským oblastem, krásu vína dovezl pan majitel z Jižní Moravy. Nepěstuje - proto nemusí prodávat vše. Nakupuje s rozvahou znalce a zkušeného posuzovatele vína. Vizitkou je vzorový, klimatizovaný sklep. Odbornost a kvalitu doporučuji spolu s desítkami spokojených stálých klientů.



WWW stránky snad poslouží nejen jako pozvánka, ale také jako průvodce dobrým moravským vínem. Česká produkce a prodej vín se nacházejí ve velmi podivném stavu. Vedle kvalitní produkce je trh zavalen konzumními patoky, plnými cukru a chemie. Mnozí lidé dosud neobjevili kouzlo a poezii krásného vína, spousta lidí není vůbec schopna poznat a vychutnat dobré víno. Snad proto, že ve většině našich obchodech kvalitní víno není. Pokud se tam dostane musí být upraveno a chemicky konzervárno, aby přežilo skladování a velkoprodej. V moha restauracích, včetně podniku tvářících se světácky, najdete nabídku vína "bílého a červeného", nezřídka rozlévaného z papírových krabic. Vínu nepomáhají konzumentské kombinace s colou a podobně. V takové kombinaci lze pít různé jedy a nejhorší patoky, proč ne, dobrého vína je k podobným pokusům škoda.

V této zemi se dají sehnat i dobrá a relativně laciná vína. Doufáme, že je s naší pomoci najdete a zamilujete si je. Zamilujete si je ke prospěchu Vašeho zdraví a k radosti Vaši a Vašich přátel.



Několik rad k nákupu
Ideální je mít svého ověřeného a vyzkoušeného obchodníka, sklepmistra, který Vám nabídne rozumnou kvalitu za rozumnou cenu.

Pokud nemáte nebo jste mimo jeho působnost nakupujme podle zásad:



Víno nakupujte u odborníků a kvalitních obchodníků ve vinných sklepech a vinotékách. Odborníka poznáte podle způsobu zacházení s vínem (teplota, čistota, uložení vína, uložení lahví, znalost vína).
Dávejte přednost suchým odrůdovým vínům, jsou zpravidla nabízeny v lahvích 0,7 litrů. Kahany, Sklepmistry a podobná rádoby známková vína vyzkoušejte až pochopíte krásu nejznámějších odrůdových vín.
Sledujte výskyt a množství konzervačních látek uvedených na obalu. Kvalitní dobře uskladněné víno nepotřebuje konzervovat.
Vyhněte se originál Tetrapakům a Pet-lahvím, dostanete více chemie než vína. Tyto obaly nejsou hodny dobrého vína.
Zkontrolujte označení na etiketách. Důležitější než sama odrůda je informace kdo a kdy víno vyrobil či naláhvoval, tento "podpis" napoví o kvalitě.
Pokud kupujete sudová vína, vždy nejprve ochutnejte. Víno uskladněte jen do čistých plastikových lahví s minimem vzduchu. Takové víno musí být uskladněno v lednici, v chladnu a tmě.
Nepropadejte trudomyslnosti. Máme vína, která by se v zahraničí prodávala za desítky dolarů. Jen si je najít.


Několik rad ke konzumaci
Nepijte víno (na žízeň je voda a pivo; alkoholikům vyjde levněji vodka a rum) - víno ochutnávejte a vychutnávejte
Ochutnávejte v klidu a pohodě, nejlépe v kruhu příjemných společníků a při dobré krmi.
Používejte správné sklo, které Vám dovolí vychutnat barvu,vůni a chuť.
Dbejte na teplotu - je důležitá, podporuje vůni a chuť.
Pečlivě si vybírejte, porovnávání a ochutnávání je nejen příjemné, ale naučí Vás pochopit krásu vína.
Názvosloví
révové víno
víno z plodů révy vinné, narozdíl například od jablečného vína nebo jiných ovocných vín

stolní víno
víno vyrobené z vinného moštu, dosahujícího minimálně 11 stupňů cukernatosti. Mošty s nižší cukernatostí nesmí být použity k výrobě vína. Pokud je révové víno stolní označeno jako české nebo moravské, nesmí přídavek jiných révových vín vyrobených z hroznů jiné než domácí produkce nebo révového vína z dovozu překročit 15 % objemu.

jakostní víno
víno vyrobené z vinného moštu s cukernatostí alespoň 15 stupňů. U jakostních vín nesmí obsah dováženého vína přesáhnout 50% obsahu, nebo musí být země původu vyznačena na etiketě. Takováto cukernatost stále nestačí k úspěšné fermentaci a proto musí být víno doslazováno. Někteří vinaři používají k doslazení vakuově odpařený vinný mošt i když mnohem běžnější je doslazení obyčejným řepným cukrem.

odrůdové víno
víno obsahující alespoň 85% hroznů jedné odrůdy (narozdíl od cuvée neboli kupáží, směsek). U odrůdového vína musí být na etiketě uvedena vinařská oblast.

známkové víno
cuvée - směs vín z několika odrůd hroznů

s přívlastkem
přívlastkové neboli predikátové víno je víno s "přívlastkem" kabinet, pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Víno musí obsahovat alespoň 90% deklarované odrůdy. Vinařská oblast a vinařská obec musí být uvedeny na etiketě láhve.

kabinet
víno s přívlastkem kabinet je vyrobeno z moštu s cukernatostí alespoň 19 stupňů. Takovýto vinný mošt nevyžaduje další doslazování.

pozdní sběr
víno s přívlastkem pozdní sběr je vyrobeno z moštu s cukernatostí alespoň 21 stupeň

výběr z hroznů
víno s přívlastkem výběr z hroznů je vyrobeno z moštu s cukernatostí alespoň 24 stupňů

archívní
víno které zrálo alespoň rok ve speciálním archivním sklepě. Typicky víno dosahuje optimální sudové zralosti po circa jednom roce. Dalším pobytem v sudu se víno zlepší a je možno je uložit lahví.

lahvově zralé
totéž jako archivní víno

suché
víno obsahující maximálně 4g cukru na litr, nejde o "kyselé" víno, obsah kyselin toto ohodnocení nepostihuje

polosuché
víno obsahující maximálně 12g cukru na litr

polosladké
víno obsahující maximálně 45g cukru na litr

sladké
víno obsahující minimálně 45g cukru na litr

červené
víno vyrobené z hroznů červené barvy, kdy fermentace probíhá se slupkami a dojde k vylouhování barviva do vína

bílé
víno vyrobené z hroznů (většinou) bílé barvy, kdy fermentace probíhá bez slupek




Ceny vína
Cena je pochopitelně relativní věc. Co připadá někomu drahé, může někomu jinému připadat jako levné a naopak. Pamatujte, že koupit drahé a dobré víno není žádné umění, to zvládne každý.

V porovnání se světovými cenami, prakticky všechna moravská vína jsou až neuvěřitelně laciná.

Obecně vzato, v dnešní době, není možné koupit láhev něčeho, co lze nazvat vínem za méně než 40 Kč a cokoli nad 300 je předmět pro sběratele, nikoli pitelné víno.

Tato tabulka je založena na odhadu a současných obecných cenách vína v této zemi.

méně než 40 Kč
nálepka s cenou je špatná nebo láhev neobsahuje víno

40 až 70 Kč
toto je cena za běžné mladé odrůdové jakostní víno, některé odrůdy jako např. Sauvignon mohou být poněkud dražší

70 až 100 Kč
toto je cena pro vína s označením ročníku, možná vína jeden či dva roky stará

100 až 130 Kč
totéž jako předchozí kategorie, možná jen o něco lepší kvalita, víno z uvedené obce a vinice, atd.

130 až 190 Kč
do této kategorie se řadí většina přívlastkových vín nebo vína ze speciálních poloh

190 až 300 Kč
archivní vína

více než 300 Kč
rarity, sběratelské předměty, dárky

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Vinný sklep
AKTUALIZACE: uživatel č. 1164 org. 128, 13.10.2010 v 16:40 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Praha
Okolí Prahy
Jižní Čechy
Šumava
Plzeňsko
Západočeské lázně
Severozápadní Čechy
Český sever
Český ráj
Východní Čechy
Vysočina
Jižní Morava
Střední Morava
Severní Morava a Slezsko
Krkonoše