HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Úterý 19.9.2024
 

ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality ATUR ČR
Aktuality členů ATUR ČR
Kalendář akcí ATUR ČR
VYHLEDÁVACÍ CENTRUM
Rejstřík ČR
Databanka akcí
ČESKÁ REPUBLIKA
Základní informace o ČR
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Osobnosti a rodáci
Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI
Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady, zámky a tvrze
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
LÁZEŇSTVÍ
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Lyžařské oblasti
Vinařská turistika
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
KONGRESOVÁ TURISTIKA
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Historie obce Holetín [ Historie (archivní dokument) ]

Název Holetín je odvozeno od vlastního jména Holeta, ves bývalého panství Rychumburk. První historické zprávy o Holetíně pocházejí z roku 1144, kdy se dovídáme o starodávné cestě z východních Čech na Moravu. Vedla z Chrudimska přes Horní Holetín, vyhýbala se Čertovině, od Medkova Kopce se svažovala k Hlinsku na most, poněkud výše než vede současná silnice. Přes most směřovala stezka do Hlinska a Chlumu. Nešlo o bezvýznamnou cestu, jak o tom svědčí záznam z roku 1656. Zde se uvádí, že po silnici skrze Holetín k Hlineckému téměř všichi formané z království českého do markrabství moravského jedou i zase se vracejí.

V roce 1374 bratři Dětleb a Ješek Nepášek ze Seslávek byli společníky dědictví v Holetíně. 1415 pečeť rychty Holecké připojena ke stížnostem proti upálení Mistra Jana Husa. 1620 prodal Tomáš Medek z Holetína Medkovy Kopce, roku 1715 tábořila v Holetíně švédská vojska. Již roku 1785 patřil Holetín k největším osadám okresu hlineckého.

Léta Páně 1788 se datuje první zpráva o škole. Učilo se v soukromí v domě čp.84 v Dolním Holetíně, později v čp.75. Roku 1823 byla za rychtáře Mládka a dolnoholetínského rychtáře Oplištila postavena nová kamenná škola v čp. 105. Finančně tuto stavbu podpořil hrabě Filip Kinský na Rychumburku. V budově byla učebna, učitelův byt (světnice, kuchyně a komůrka), chlév, sklep a u jižní strany budovy malá zahrádka. Ve věžičce na střeše byl zvonek. Zvonění klekání, poledne i pohřbu obstarával učitel. V průčelí školy stával plechový krucifix a tabulka s nápisem: Nechte dítek, ať jdou ke mně a nebraňte jim, neb takových je království boží. V letech 1823-38 působil jako první učitel Antonín Dvořáček. V roce 1923 za podpory 90% státní subvence zvětšena o patro, kde byly zřízeny byty pro učitele. Severní polovice přízemí sloužila od r. 1908 poštovnímu úřadu. První poštmistrovou zde byla Marie Hobzová. V červenci 1881 započato s výstavbou nové školy a již 17.9.1882 se konalo slavnostní svěcení školy. Školu vysvětil ranský farář Jan Vlach. Slavnostním řečníkem byl poslanec Karel Adámek z Hlinska. Náklady na výstavbu činily 14.000 zlatých. Ve staré škole poté zřízen byt pro druhého učitele, kterým byl evangelík Jan Poupa, který zde žil i se svou početnou rodinou až do své penze. Původní budovu školy namaloval Bedřich Vacek z Čertoviny.

25.6.1893 slavnostně vysvěcena kaple sv. Jana Křtitele. Obec má dva hřbitovy od roku 1886 katolický a evangelický. Ze spolků byl v roce 1884 založen divadelní spolek "Tyl", roku 1891 pak spolek dobrovolných hasičů a v roce 1919 ustavena tělovýchovná jednota Sokol. 1.3.1931 začal jezdit soukromý autobus Holetín-Hlinsko-Chlum pana Františka Bíška z Holetína. Jezdil 3x denně. v roce 1926 byla provedena elektrifikace obce. V roce 1942 byla postavena vlaková zastávka na trati Pardubice-Havlíčkův Brod. Před rokem 1890 žilo ve 240 domech 1395 obyvatel.

V obci bylo před II.světovou válkou i krátce po ní řada soukromých obchodů a řemesel. Kromě ševce, krejčího, kováře, truhláře, řezníka a dalších řemesel zde bylo také 6 hostinců, textilní továrna, bělidlo a tvrz. Občané nemuseli jezdit za nákupy do měst, vše pořídili v obci. Po tomto období se od roku 1948 živnosti pomalu likvidují a začíná se zakládat JZD, které vzniká roku 1949. Protože v obci není dostatek pracovních příležitostí, mladí odcházejí za prací do měst a vesnice se postupně vylidňuje. Podniky ve městě dávají výhodné bydlení mladým rodinám. V roce 1960 se opět slučuje Horní Holetín s Dolním a Horními Babáky v jednu obec. Jedna z prvních velkých akcí v Holetíně je výstavba koupaliště v letech 1953-1958. To je budováno svépomocí občany i členy Sokola za přispění státu. Další velké stavby jsou hasičská zbrojnice, výstavba mateřské školy, autobusových čekáren a výstavba prodejny potravin. Její otevření je zdokumentováno na fotografii. Účast na této jedinečné akci byla hojná. V roce 1984 se začíná stavět vodovod v důsledku havárií studní znečištěných bývalým ACHP Hlinsko.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://holetin.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 127, 29.11.2004 v 10:36 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Praha
Okolí Prahy
Jižní Čechy
Šumava
Plzeňsko
Západočeské lázně
Severozápadní Čechy
Český sever
Český ráj
Východní Čechy
Vysočina
Jižní Morava
Střední Morava
Severní Morava a Slezsko
Krkonoše