HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Úterý 19.0.2024
 

ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality ATUR ČR
Aktuality členů ATUR ČR
Kalendář akcí ATUR ČR
VYHLEDÁVACÍ CENTRUM
Rejstřík ČR
Databanka akcí
ČESKÁ REPUBLIKA
Základní informace o ČR
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Osobnosti a rodáci
Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI
Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady, zámky a tvrze
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
LÁZEŇSTVÍ
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Lyžařské oblasti
Vinařská turistika
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
KONGRESOVÁ TURISTIKA
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

02 Střední Čechy - západ [ Turistická oblast ]

KONĚPRUSKÉ JESKYNĚ NOVORENESANČNÍ ZÁMEČEK HRABĚTE V. KOUNICE, VYSOKÁ U PŘÍBRAMĚ PŘÍBRAM, HORNICKÉ MUZEUM SVATÁ HORA NAD PŘÍBRAMÍ, POUTNÍ MÍSTO CHKO ČESKÝ KRAS ZÁMEK HOŘOVICE ZÁMEK DOBŘÍŠ HRAD KŘIVOKLÁT HRAD KARLŠTEJN ŽELEZNIČNÍ MUZEUM, LUŽNÁ U RAKOVNÍKA ZÁMEK LÁNY, SÍDLO ČESKÝCH PREZIDENTŮ NOVORENESANČNÍ ZÁMEČEK HRABĚTE V. KOUNICE, VYSOKÁ U PŘÍBRAMĚ KONĚPRUSKÉ JESKYNĚ ZÁMEK DOBŘÍŠ CHKO ČESKÝ KRAS ŽELEZNIČNÍ MUZEUM, LUŽNÁ U RAKOVNÍKA SVATÁ HORA NAD PŘÍBRAMÍ, POUTNÍ MÍSTO ZÁMEK HOŘOVICE PŘÍBRAM, HORNICKÉ MUZEUM ZÁMEK LÁNY, SÍDLO ČESKÝCH PREZIDENTŮ HRAD KARLŠTEJN HRAD KŘIVOKLÁT TO 02 Střední Čechy - Západ
...ke královským hradům...
Oslněni krásou Prahy často zapomínáme, že jen kousek odtud nám otvírá svou náruč nádherná příroda - Křivoklátsko, Brdy, Český kras, rozmanitá krajina skal a lesů kolem řek Berounky a Vltavy. Co se týče českých panovníků, ti si právě tady vybudovali svá královská sídla - hrady Žebrák, Točník, Křivoklát a Karlštejn, z nichž především dva posledně jmenované patří ke klenotům české gotické architektury. Díky Berounce je tahle oblast také rájem vodní turistiky, která umožní objevovat její krásy trochu jinak, v zklidněném časovém tempu a v pohodě, třeba i s rybářským prutem v ruce. Zároveň tu však najdete několik velkých dynamických měst: Kladno a Slaný s vyhlášenými aquaparky; Příbram, rozkvetlé město se starobylou hornickou minulostí, kterému vévodí slavné poutní místo Svatá Hora; malebnou Dobříš s překrásným zámkem a neméně zajímavým parkem, anebo Beroun s lesoparkem, v němž se prohánějí tři slavná medvíďata z Večerníčku.

- Hrad Karlštejn - gotický hrad založil v roce 1348 český král Karel IV. jako pevnost k uložení svatých relikvií a korunovačních klenotů. V kapli sv. Kříže unikátní soubor gotických deskových obrazů mistra Theodorika ze 14. století.
- Hrad Křivoklát - původně lovecký hrad českých knížat a králů s nádhernou hradní kaplí, královským a rytířským sálem a expozicí gotického umění. Knihovna, vězení a mučírny s mučícími nástroji, vyhlídkové ochozy.
- Křivoklátsko - chráněná krajinná oblast a biosférická rezervace UNESCO s mohutným komplexem lesů, malebným údolím řeky Berounky a oblíbenými letovisky.
- Lány - zámek upravený jako letní sídlo prezidentů České republiky; veřejnosti přístupný rozsáhlý zámecký park a kaple. V obci muzeum historických vozů.
- Zámek Hořovice - barokně-klasicistní zámek se zajímavým parkem a četnými expozicemi - zámecké interiéry, galerie umělecké litiny, hračky malých aristokratů, tajemné bytosti brdských lesů.
- Hornické muzeum Příbram - historické budovy příbramských dolů s expozicemi, unikátní technická památka. Projížďka důlním vláčkem k nejhlubší jámě březohorského revíru, k dolu Prokop (1600 m), prohlídky podzemí.
- Svatá Hora - poutní místo nad hornickým městem Příbram, spojené s historickým centrem krytými schody s délkou 450 metrů.
- Železniční muzeum Lužná u Rakovníka - největší železniční muzeum v České republice. Parní lokomotivy, osobní i nákladní vagóny, modely a železniční dílny. Dějiště řady zajímavých akcí pro všechny milovníky starých vlaků.
- Český Kras - krasová oblast s řadou vápencových útvarů a vzácnými rostlinami a živočichy. Oblíbené výletní místo v okolí Prahy - Solvayovy lomy u Svatého Jana pod Skalou, lomy Malá a Velká Amerika, naučné stezky.
- Koněpruské jeskyně - součást Českého krasu, třípatrový jeskynní systém s krápníkovou výzdobou. Ve středním patře významné archeologické naleziště, v horním patře se ve středověku skrývala tajná penězokazecká dílna.
- Zámek Dobříš - rokokový zámek s bohatou štukovou výzdobou, francouzskou zahradou a anglickým parkem. Výstavy výtvarného umění, expozice historických motocyklů, připomínka prvního vysazení ondater ve střední Evropě.
- Vysoká u Příbrami - v novorenesančním zámečku památník hudebního skladatele Antonína Dvořáka a jeho švagra, hraběte Václava Kounice. Makety scén Dvořákových oper a kostýmy postav opery Rusalka, obora s Rusalčiným jezírkem.
- Nelahozeves - renesanční zámek, od roku 1623 v držení Lobkowiczů. Historické interiéry, sbírka uměleckých děl a obrazová galerie španělských portrétů (Rubens, Brueghel, Cranach, Canaletto, Velázquez).

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 28.04.2005 v 13:14 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Praha
Okolí Prahy
Jižní Čechy
Šumava
Plzeňsko
Západočeské lázně
Severozápadní Čechy
Český sever
Český ráj
Východní Čechy
Vysočina
Jižní Morava
Střední Morava
Severní Morava a Slezsko
Krkonoše