HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Neděle 8.54.2025
 

ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality ATUR ČR
Aktuality členů ATUR ČR
Kalendář akcí ATUR ČR
VYHLEDÁVACÍ CENTRUM
Rejstřík ČR
Databanka akcí
ČESKÁ REPUBLIKA
Základní informace o ČR
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Osobnosti a rodáci
Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI
Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady, zámky a tvrze
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
LÁZEŇSTVÍ
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Lyžařské oblasti
Vinařská turistika
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
KONGRESOVÁ TURISTIKA
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Slivovice [ Slivovice ]

Znalost výroby alkoholických nápojů je již velmi starého data a sahá hluboko do středověku. Příprava byla zpočátku primitivní: sladké plody se ponechaly samovolnému kvašení a po zkvašení se šťáva pila bez další úpravy.

Z Čech pocházejí první zprávy o používání destilátu z doby Jana Lucemburského. Výroba se však hlavně rozšířila za Karla IV., kdy se v zemi pěstovalo hodně vinné révy. Obliba destilátů ve všech vrstvách obyvatelstva stále stoupala a vinopalny se velmi rychle rozšířily.

Původní výroba pálenky byla velmi primitivní. Ovoce, často i nahnilé, se ponechalo samovolně zkvasit a vykvašeným kvasem se naplnil veliký hrnec. Do hrnce se ponořila třínožka a na ni položila miska. Varní hrnec se přikryl velikou mísou, naplněnou studenou vodou. Zahříváním kvasu vznikající alkoholové páry se kondenzovaly na vnější straně mísy a kapaly do podstavené misky.

Koncem minulého století bylo na Moravě asi 243 pálenic, z nichž asi polovina zpracovávala peckovité ovoce (švestky, třešně, višně ). K výrobě pálenky lze použit jen takové suroviny, která má vysoký obsah cukru a v dostatečné míře obsahuje i vonné látky. Zpravidla suroviny s intenzivní vůní dávají pálence silné aroma a naopak. Suroviny s málo intenzivní vůní se pro výrobu pálenky nehodí. Nejvhodnějším druhem ovoce jsou peckoviny, především švestky. Švestka je starý středoevropský strom, pěstovaný povětšině v selských zahradách. Švestky určené pro výrobu slivovice se ponechávají na stromech až do úplné zralosti, kdy se již počínají u stopek svrašťovat. Plně zralé plody se pak česají nebo setřásají na podložené plachty, z nichž se potom sbírají.

Výbornou surovinou pro výrobu pálenky jsou višně. U nás se vyrábí vzácně z důvodu nedostatku surovin- pro výrobu jsou cenné především višně tmavé, jejichž barva intenzivně barví. Používají se také k výrobě likéru zv. Griotka. Další plodiny vhodné pro výrobu pálenky jsou maliny a meruňky. Maliny jsou výborné pro své aroma.
Musí být však rychle zpracovány, poněvadž jsou snadno napadány plísněmi. Při pečlivém kvašení získáme velmi jemnou a velice cennou pálenku. Uskladňuje se ve skle, aby látky ze dřeva neovlivnily jejich chuť. Výroba pálenky je velice složitá. Pálenky dostaly své jméno na základě lidské zkušenosti, že zahříváním kvasu lze získat tekutinu s větším obsahem alkoholu než měl kvas. Pro získání pálenky používáme destilační přístroje, které jsou vytápěny parou.
Konzumní pálenka musí být čirá, bez sebemenšího zákalu. Také uskladnění pálenky je velice důležité. Čerstvé destiláty mají ještě nevyrovnanou hrubou příchuť a získají jakosti teprve delším uskladněním. Nádoby se používají dřevěné, hliněné, kameninové, skleněné. Nejčastěji se používají dřevěné sudy. Nejlépe se hodí sudy ze dřeva dubového, kaštanového, akátového a modřínového.

Výroba slivovice není ve světě příliš rozšířena. Velkou tradici má její výroba v balkánských zemích a ve střední Evropě, především u nás. U nás se podle zápisů z vizovického archivu již v 15. století na Valašsku odváděly poplatky z pálení švestek. Jedním z nejvýznamnějších výrobců slivovice u nás je R. Jelínek.Tento podnik najdeme ve Vizovicích.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Slivovice
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 10.05.2004 v 12:11 hodin
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Praha
Okolí Prahy
Jižní Čechy
Šumava
Plzeňsko
Západočeské lázně
Severozápadní Čechy
Český sever
Český ráj
Východní Čechy
Vysočina
Jižní Morava
Střední Morava
Severní Morava a Slezsko
Krkonoše